Kérdésed van? Keress minket! :) +36203190650 | info@paradisevisage.com H-P 9.00-13.00

Kérdésed van? Keress minket! :) +36203190650 | info@paradisevisage.com H-P 9.00-13.00

Blog

A tökéletes ragasztó ágyba hozza a reggelit?

Sági Szabina
Sági Szabina
2020.05.16 13:21
A tökéletes ragasztó ágyba hozza a reggelit?

Pár hete üdvözölhetjük az új  Paradise Visage Power ragasztót a kínálatunkban, így gondoltam írok pár sort a ragasztókról úgy általánosságban. Tippek és fontos tudnivalók melyek nem ismerete sok álmatlan pillás éjszakának lehet okozója. 
Polimerizáció, allergia, páratartalom, hőmérséklet, tartósság...?

Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy a ma piacon kapható szálas műszempilla ragasztók mindegyike az ethyl-cianoakrilát összetevőn alapszik. Ez egy kiemelkedően erős kémiai ragasztó anyag, melyet a második világháború során fejlesztettek ki, és 1958-ban hoztak először forgalomba. Különleges tulajdonsága hogy a levegő nedvességtartalmában megtalálható hidroxidionok hatására nagyon gyorsan polimerizálódik, és ezen folyamat során a kémiai úton kötődő láncok addig kötődnek tovább ameddig a polimerszálak csak bírják, így egy extra tartós műanyaghálót alkotnak, mely felettébb erős kötést eredményez.

A polimerizáció során távozó gőz ingerelheti a szemet, az orrot, a torkot és a tüdőt, így nagyon fontos a megfelelő szűrőmaszk használata munka közben az erre érzékenyeknek, illetve a megfelelő szellőztetés. Sose hajoljunk túl közel a ragasztóhoz!
A folyékony ragasztócsepp pamuttal, gyapjúval, bőrrel érintkezve exoterm reakcióra lép, azaz hőt fejleszt, így helytelen használata égési sérüléshez is vezethez. Sose ragassz szempillát a szemhéjra!

A cianoakrilátnak több formája létezik, a legerősebb kötés azonban az ethyl-cianokarliáttal érhető el. Egyéb fajtái mint például a butyl-, és methyl-cianoakrilát kevésbé irritálnak ugyan, de ethyl-cianoakrilát nélkül nem alkalmasak tartós szettek készítésére.


De vajon akkor létezik-e olyan ragasztó mellyel kizárhatjuk az allergia lehetőségét?

Sajnos jelenleg nem tudunk olyan erős kötést kialakító ragasztóanyagról mellyel az allergia kizárható lenne, a cianoakrilát minden típusa okozhat allergiát az arra érzékenyeknél. A piacon kapható hipoallergén ragasztók kevesebb ethyl-, és több egyéb cianoakrilát típust tartalmaznak, ezzel csökkentve az allergia kialakulásának kockázatát, hiszen kisebb dózisban használva lassabban juthat el a szervezet az allergiás reakcióig. Maga a ‘’hipoallergén’’ kifejezés azt jelenti hogy a termék csökkentett mennyiségben tartalmaz allergizáló anyagokat, így csökkentve az allergia kialakulásának kockázatát, azonban sajnos erre érzékenyeknél tovabbra is jelenthet kockázatot.

Tehát allergiás egyéneknek érdemes lehet kipróbálni különbőző sensitive ragasztókat, tudomásul véve hogy nem garantált a reakció elkerülése, és kevésbé lesz tartós az ezzel készült munka. Továbbá sajnos az ethyl-cianoakrilát tartalom csökkentésével a ragasztó kötési ideje lelassul, így ez megnehezítheti a munkát.


Fontos megjegyezni, hogy mielőtt allergiásnak nyilvánítjuk magunkat vagy a vendégünket, ajánlott allergológusnál vizsgálatokat végezni, hogy kiderüljön valóban a cianoakrilátra vagyunk-e allergiások, avagy más összetevőre (pl. carbon black).


Miben különbözhetnek egymástól az egyes ragasztók?

Szempilla stylistként hajt mindenkit a kíváncsiság hogy vajon melyik az egyetlen és megismételhetetlen TÖKÉLETES ragasztó, mely tartóssága túlszárnyalhatatlan, és még jobb ha helyettünk el is végzi a munkát ;)

Nos, olyan ragasztó nincs, amely MINDENKI igényeinek megfelel, es még a reggelit is ágyba hozza. Azonban érdemes kipróbálni többet közülük, hiszen mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.
Egy ragasztót érdemes minimum 1 hónapon át kipróbálni, az hogy cseppentettél belőle egyet, az nem kipróbálás, egy cseppből nem fogsz tudni valódi következtetéseket levonni. Érdemes a tubust felrázni, és az első 2 cseppet a kukába cseppenteni, hogy esetlegesen a kis csőrben dekkoló cseppek ne zavarjanak meg. Ezt minden alkalommal végezzük el ha napokig nem használtuk a ragasztót. Egy hónap alatt azonban lesz lehetőséged kipuhatolni az adott ragasztó igényeit, a gyorsaságára ráérezni a te környezetedben (pára és hő), illetve a 3 hetes töltéseken a tartósságról is bizonyosságot vehetsz. Ez utóbbit is több vendégen érdemes figyelni, hiszen a tartósság a viselőtől is függhet ugye.

Ami tehát különbségként megfigyelhető lesz a teszt időszak alatt:
 - ragasztó színe (átlátszó, fekete, szürke)
 - ragasztó viszkozitása (híg, avagy közepes... kifejezetten sűrű ragasztóval már nem lehet dolgozni, ha pl nyúlik az annak a jele lehet hogy a helytelen tárolás, avagy a túl régi gyártási idő következtében ‘’lejárt’’ )
 - ragasztó kötési ideje bizonyos páratartalmú és hőmérsékletű környezetben
 - ragasztó tartóssága

Az hogy számodra melyik ragasztó válik be leginkább, attól is függ tehát hogy milyen a helységben a páratartalom, a hőmérséklet, milyen gyorsasággal és milyen mozdulati sorrenddel dolgozol, illetve milyen technikával.

Általánosságban elmondható, hogy magasabb ethyl-cianoakrilát tartalommal a ragasztó gyorsabb és tartósabb kötést eredményez.
A ragasztókról kiírt ‘’ideális környezet‘’ információkon túl is használhatóak a ragasztók, csupán azzal kell számolni, hogy magasabb páratartalomban a ragasztó gyorsabban köthet, alacsonyabban lassabban, illetve magasabb hőmérsékleten sűrűbb lehet az állaga, alacsonyabbon hígabb.

Figyelem! Ha egy számodra túl gyors ragasztóval dolgozol, még az előtt enyhén polimerizálódhat a mártás után hogy a természetes pilláig eljutnál, ez esetben odatapdhat ugyan, de fésülésnál máris potyogást tapasztalhatsz, nem lesz tartós a szett.

És végezetül egy ÉLETMENTŐ RAGASZTÓ TIPP, melynek használatával bármely ragasztóval könnyedén megtalálhatod a közös hangot:

 - ha az adott pillanatban túl gyorsnak érzékeled a ragasztód, vegyél fel belőle icipicivel többet a szálra a mártás során – ezt úgy tudod kivitelezni ha gyorsabban emeled ki a cseppből a szálat -  ugyanis nagyobb mennyiség minden esteben lassabban köt

- ha az adott pillantban túl lassúnak érzékeled a ragasztód, vegyél fel belőle icipicivel kevesebbet a szálra a mártás során – ezt úgy tudod kivitelezni ha lassabban emeled ki a cseppből a szálat -  ugyanis kisebb mennyiség minden esteben gyorsabban köt


Remélem hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, és fogod tudni kamatoztatni munkád során!

A Paradise Visage ragasztó kínálatot úgy fejlesztettük ki, hogy mindenki megtalálja köztük a számára legmegfelelőbbet, találsz róluk részletes leírást a termék oldalon. Biztos vagyok benne hogy Te is imádni fogod! ;) 

Bármilyen kérdéssel keress bizalommal e-mailben a paradisevisage@gmail.com címen!

Köszönöm a figyelmedet,

Sági Szabina
Paradise Visage


A www.paradisevisage.com weboldalon olvasható szövegek és képek jogosulatlan felhasználása, másolása, büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.