Kérdésed van? Keress minket! :) +36203190650 | info@paradisevisage.com H-P 9.00-13.00

Kérdésed van? Keress minket! :) +36203190650 | info@paradisevisage.com H-P 9.00-13.00

Blog

Mennyi idő egy szempillaépítés? Túl lassú vagyok?

Sági Szabina
Sági Szabina
2024.04.25 20:30
Mennyi idő egy szempillaépítés? Túl lassú vagyok?

Akkor ijedjen meg a vendég, ha a pillás túl hamar kész van, ne akkor ha órákat tölt a szett megépítésével!
Sok kezdő, de akár haladó pillás is folyamatosan aggódik azon, hogy túl lassan dolgoznak-e.
Ebben az igen részletes cikkben kifejtem erről az álláspontom, segítek, hogy tudd, mennyi az annyi.

 

Jómagam 2013-ban kezdtem a szempilla-stylist szakmát, azaz 11 éve... Nem foglalkoztam mellette kozmetikával, műkörömmel, semmivel sem, egész nap szempillát építettem!

Napi 4 vendég, az évente kb 1000 szettet jelent. Persze a sok sok év és tapasztalat sajnos ma már nem garancia arra, hogy VALÓBAN profi az adott pillás, merészkedem mégis magamról azt állítani hogy igen magas szinten űzöm a szakmát, aki nem hiszi, járjon utána :)
Ez az információ azért lehet hasznos, és megnyugtató, mert nem légbőlkapott ideológiával állok itt elő, hanem keményen megdolgoztam azért a halom gyakorlati tapasztalatért, amiből vendégkört építettem, amiből oktatok, amiből zsűrizek, és amire meg mertem alapítani egy egész márkát.

Ha tehát kíváncsi vagy, hogy 11 év elteltével milyen időket futok, olvass tovább!

Eleinte kb 4-5 órát szerencsétlenkedtem egy szettel. Miért merem használni ezt a kifejezést? Mert ne szépítsük, az elején senki sem érzi magát pilla zsonglőrnek, rohadt nehéz azt a pici szálat helyesen illeszteni, két pici hegyű csipesszel, remegő, könnyező szemhéjakon! Teljesen normális, ha úgy érzed pár hétig, hogy szerencsétlenkedsz :D

Egészséges logikával végiggondolva ennek a tevékenységnek az abszurditását, máris az a meglepő hogy egyáltalán valaha kész egy szett, nem pedig az ha sokáig tart.

Lássuk, hogy ma mennyi időt húzok ki egy vendégre (ebben benne van az előkészítés, és pár kép készítése is, illetve esetleg egy pisi szünet):

1-2D teljes szett: 2 – 2,5 óra
1-2D töltés: 1,5 – 2 óra
3-5D volume teljes szett: 2,5 – 3,5 óra
3-5D volume töltés: 2 – 3 óra

Fontos ezen a ponton megemlítenem még 3 fontos témát:

1.) MEGAVOLUME?
Jómagam megavolumot (6-8-10D) a szettek hosszú elkészülése miatt szalonmunkában nem szeretek építeni, nem is gondolom hogy való az mindennapi viseletre, de értelemszerűen legalább plusz fél-1 óra adódna a fenti időkhöz.

Nem is nagyon vannak ám olyan pillások, akik valóban szép nyitott szabályos fanokkal megavolumokat szórnának a csipeszeikből 2 órák alatt varázsütésre a vendégkörre, aki 2 óra alatt megavolumot hirdet, ott valami valószínűleg át van ugorva (pl nincs minden szálon fan, nem minden fan nyitott, nem stabil az illesztés, stb).

2.) MILYEN BEÁLLÍTOTTSÁGÚ VAGY?
Ha létezik olyan kategorizálás az emberek között, hogy lassabb, vagy gyorsabb típus, akkor én a lassabb, megfontoltabb kategóriába esem. Életem sok területén azt tapasztalom, hogy vannak akik sokkal pergősebben, odacsapósabban, hipp-hopp módon oldanak meg feladatokat. Persze, tudok én koncentrált, és gyors is lenni, de ha őszinte akarok lenni akkor hajlamos vagyok komótosra venni a tempót bizonyos tevékyenységekben. Nos, ezt is érdemes végiggondolni magadról, hogy amúgy te milyen beállítottságú vagy, „ledarálod” a dolgokat, vagy inkább a „ráérünk” hozzállással rendelkezel? :D

Minden komótosságom ellenére pillázás közben nem beszélgetek a vendégekkel, hiszen az megzavar, szeretek teljesen belemerülni, bekapcsol a FLOW állapot az agyamban, így mondhatom, hogy a maximum tempómon működök munka közben.
Viszont az teljesen természetes, hogy vannak picit gyorsabb és lassabb pillások, ez szerintem egy egészséges fél óra különbséget is okozhat, ugyanazon minőségen pillázva.

3.) MIÉRT NEM EGZAKT IDŐKET ÍRTAM?
Láthatod, hogy hagytam fél óra ráhagyást a felsorolásomban. Ez főleg annak tudható be, hogy minden vendég más számú saját pillaszállal rendelkezik. Értelemszerűen az a vendég akinek 120-120 db pillája van, jóval hamarabb lesz kész mint akinek 240-240. Bizony az idő akár feleződhet is ha feleannyi a pilla.

De ha ez nem lenne elég, a pillák milyensége is fontos tényező: egy kusza, vékony, pihe szálú pillasorra sokkkkal nehezebb építeni, sokkal több idő elmegy az izolálással, míg egy vastag szálú, egyenletes pillasoron hipp-hopp szalad az építés.

Amikor pár alkalommal már jött egy adott vendég, kezded kiismerni a pilláit, és már fogod tudni, hogy Bözsikének elég a 1,5 óra töltésre, de Marikának kell arra is 2,5 óra, és isten ments hogy Marikának új szettet kelljen építeni :DHadd térjek ki még pár gyakran felmerülő kérdésre:

Miért hosszabb elkészíteni a nagyobb volumokat?

Míg 1D esetében csupán fel kell emelni egy szálat a sorból, addig volume esetében a fan felemelése több lépéses művelet, ezt hívjuk fanolásnak, melyre komplett képzések épülnek, több különböző technikával lehet fanolni. Eleinte a fanolás nehézkesen mehet, ez sok időt elvesz. Amikor belejön az ember akkor bár gyorsabb, azért olyan gyors mint az 1D nem lesz.

Minél több szál van egy fanban, annál több rontási lehetőséget hordoz magában, több szálat helyes kis ernyő formába rendezni, és csini vékony szárral stabilan felemelni több kézügyességet igényel, mint pl csak 3 szálat (3D).

Felemelés után ugrik a majom a vízbe: vajon nyitva marad-e ha elengedem? Ha becsukódott, kezdhetem elölről, ez plusz idő. Természetesen sok szuper tipp és trükk van a fanok stabil illesztésére, hogy szépen nyitottan maradjanak, de legyen elegendő ragi is amitől ott marad hetekig, ezeket főleg a tapasztalt, privát oktatásokon tudjátok eltanulni. (Ugyanitt képzés eladó, jelentkezni itt tudsz: info@paradisevisage.com)


Mennyi idő ehhez képest a promade fanokkal való munka?

Értelemszerűen nem lehet gyorsabb mint egy mezei 1D építése, hiszen bár a fanolást megspórolhatod, főleg ha belejössz hogyan kell szakszerűen elemelni a promade fanokat a csíkról, az összes szál izolálása, ragasztása, illesztése, az olyan időt futhat be mint egy klasszikus 1D szett.


Hogyan lehet gyorsítani a munkán? Mit tegyen egy kezdő?

Minél több tapasztalattal lehet gyorsítani. Sajnos ha összecsapod azzal csak gyorsabb és gagyibb lesz a szetted, illetve kevésbé tartós. Ha tökéletes szetteket szeretnél kiadni a kezeid közül, akkor azt tanácsolom, hogy minden egyes szálra fektess 100% figyelmet, mintha csak azon a szálon múlna a karriered. Ha minden szálat ilyen precizitással, és odafigyeléssel teszel fel, akkor lehet hogy 2-3 óra altt kapsz egy TÖKÉLETES, GYÖNYÖRŰ, TARTÓS, de csak 60%-ban telített szetett!
EZ SZUPER LENNE, NEM? Szerintem százszor jobb, mint egy 99%-ban telített gagyeszkedés. És ha erre a precizitásra neveled az agyadat, és a finommotorikádat, akkor ez fog rögzülni, és ez fog szépen felgyorsulni, automatikusan, minél többször ismétled.

JOLLY KEZDŐ TIPP: Ne azért dolgozz olcsóbban kezdőként, mert „bénácska vagyok, ronda lesz tudom, emiatt csak 2000 ft-ot adj lécci”, hanem azért mert „rohadt jó képzésen voltam, elképesztően precíz vagyok, de még csak 60%-ban telítem 2 óra alatt, így bevezető akcióban tudsz most jelentkezni hozzám”

Mennyi idő egy versenymunka?
Ohh, a versenyzés némileg más tészta! Amikor egy pillás szeret nagyon precíz lenni, akkor általában szereti is ha ezt díjazzák, díjakat pedig versenyeken lehet bezsebelni. Versenyen lehet menőzni a precízségi fokozatunkkal, hiszen minden apró aspektusa pontozva lesz a munkánknak!

Élő versenyen bőven szoktak időt adni, általában többet mint amennyit te magadnak adsz a szalonban, pl 1D-re 2,5 – 3 órát számolnak, volumera 3,5 – 4 órát is akár. Sőt, versenyen az előkészítést (sampon, stlying, primer, alátét...) elkezdheted a kezdő síp előtt!

Online versenyen nincs időkeret, így javaslom hogy szánj rá egy nyugodt napot, halássz elő egy szép szemű, jó pillájú, türelmes modellt, és pl 2 félidőben dolgozz: 2 óra ebéd előtt + ebédszünet + 2 óra ebéd után + 1 óra befotózás.

Gyors ragasztóval gyorsabban kész leszek?
Nem biztos, sőt, egy túl gyors ragi akadályozhat is, ha folyton lepereg amikor fésülöd a szettet. Ha túl gyors egy ragi, akkor már a mártás és ragasztás közti időben elkezdhet polimerizálni, így kevésbé friss állapotában éri a szálat. Oda fog ragadni, de nem tud olyan erős kötést kialakítni már mint egy lassabb ragasztó, emiatt fikiai behatásokra (mosás, dörzsölés, fésülés) elkzedhet leperegni. (Ssshh.. megsúgom, a közepes gyorsaságú ragikkal a szettjeid tartósságának is magasabb az esélye).

Kedvenc 2 ragasztóm a Paradise Passion és a Paradise Pro. Előbbit szinte minden körülmények között javaslom, míg az utóbbit inkább párásabb, melegebb időben. Mind a kettővel nagyon szuper tempóban lehet dolgozni, és tartósak mint a beton!

___________________

Remélem tudtam hasznos gondolatokkal szolgálni ebben a cikkben, ha tetszett, vess egy pillantást a többi szakmai írásomra is, ide kattintva: Paradise Visage BLOGCIKKEK

Képzéseimre az info@paradisevisage.com e-mail címen tudsz jelenkzeni, érdeklődni.
Infókat találhatsz a www.szabinasagi.com weboldalon is, jelenleg még feltöltés áll.
Képzésre jelentkezés előtt kérhetsz tőlem egy ingyenes, kötelezettségmentes telefonos konzultációt is, hogy felmérjük milyen szinten állsz, és mely képzés lenne számodra a legoptimálisabb!

Ne felejts el instán is követni: @szabina.paradisevisage és @paradise.visage oldalakon!

Szeretnél csatlakozni a Paradise Visage márkához Referencia-Stylistként fix kedvezményekért cserébe? Esetleg a jövőben oktatói pálya is érdekel? Küldj egy bemutatkozást, és kérd info anyagunkat e-mailben:info@paradisevisage.com

Köszönöm a figyelmedet,

Sági Szabina
Paradise Visage


A www.paradisevisage.com weboldalon olvasható szövegek és képek jogosulatlan felhasználása, másolása, büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.