Kérdésed van? Keress minket! :) +36203190650 | info@paradisevisage.com H-P 9.00-13.00

Kérdésed van? Keress minket! :) +36203190650 | info@paradisevisage.com H-P 9.00-13.00

Blog

Hány másodperces valójában a ragasztóm?

Sági Szabina
Sági Szabina
2022.03.28 22:30
Hány másodperces valójában a ragasztóm?

Nagyon elterjedt a műszempilla világban, hogy a ragasztókat az alapján próbáljuk meg kategorizálni, illetve jellemezni, hogy hány másodperc alatt kötnek meg.

De biztos jó az ha a másodpercek alapján döntünk?

Jómagam 9 éve kezdtem el szempillázni, de bevallom már régebben is furcsálltam ezt a fajta megkülönböztetést a ragasztók között, leginkább akkor, amikor már sok különböző márkát kipróbáltam, más-más mp megjelöléssel, és kostatáltam, hogy nem annyira megbízható ez az adat, hiszen vagy így kötöttek, vagy úgy.

Mára már egyértelmű számomra, hogy a mp megjelölés ’’csak’’ az egyszerűbb eladhatóságot szolgálja, azaz a gyorsabb kommunikációt a vevővel, és nem szabad szó szerint érteni. Ez nem is feltétlen probléma, a gond csak az, hogy sok kezdő (és akár haladó) pillás nem pontosan látja át, hogy mire is szolgál ez a megjelölés, így könnyen csalódhat a csupán a másodperc megjelölés alapján kiválasztott ragasztóban. A másodpercek csak arra engednek következtetni hogy egy lassabb vagy egy gyorsabb típusú ragasztóról van-e szó, de az hogy valójában mennyire gyorsan köt, az több faktortól függ, azaz „rosszul” használva egy 0.5 mp-esnek jelölt ragasztó is lassúnak bizonyulhat.

2019 végén sikeresen beindítottam a Paradise Visage márkát, és azóta is kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy oldalunkon a ragasztók leírása részletgazdag legyen, és minden pillás ki tudja választani a számára leginkább megfelelőt. Jelenleg 5 különböző ragasztót gyártatunk, hiszen minden eshetőségre kínálunk megoldást, így csupán a másodpercek megjelölése nem is volna elegendő információ a választáshoz. 

Akkor mégis mi alapján érdemes választani?

Létezik egy alapvető tévhit a ragasztók gyorsaságával kapcsolatban, miszerint a profik gyors, a kezdők pedig lassú ragasztóval dolgoznak, aki tehát gyorssal dolgozik az ügyes és kész. Pedig ez a tévhit egy folyamatos tartósság problémához vezethet, ugyanis ezek szerint nem tudatosan használod a ragasztót. Ezzel a gondolatmenettel hiába is próbálsz ki 8 féle ragasztót, nem fogsz valós képet kapni arról, hogy melyik a legmegfelelőbb számodra.

A képzéseimen mindig hosszasan kitérek erre a tanulóimnak, ugyanis egy minden márkára általánosságban érvényes szabályról van szó: a túl gyorsan kötő ragasztónál fennáll a kockázat hogy gyorsabban polimerizál minthogy odanyomjuk a természetes szálra, így már nem tud a szálat körbeölelő stabil kötést kialakítani. Ez nem olyan polimerizáció hogy már nem is ragad, hanem pont csak olyan amitől már nem „friss” a természetes pillához érő ragasztó, ez pedig gátolja a tartósságot. Ezt lehet tetézni a híres „kevés ragasztót használj!” irányelvvel, és garantált a gyors pergés.

Fontos, hogy ne használj túl kevés ragasztót, mert akkor nem lesz ami heteken keresztül odatartsa a szálat! Persze csak óvatosan, mert a túl sok ragasztó összetapadásokhoz vezethet!

Tehát az, hogy valójában mennyire gyors ragasztóra van szükséged, és az hogy a ragasztó amit használsz éppen mennyire gyors attól is függ hogy hogyan dolgozol.

Az hogy lassabb, vagy gyorsabb ragasztóra van szükséged, az alábbiaktól függ:
1. milyen gyorsan jutsz el a ragasztóba mártástól a ragasztásig, például ha utána még izolálsz, vagy szöszölsz, akkor lassabb ragival dolgozz, ha azonnal ragasztasz akkor kicsit gyorsabbal
2. milyen környezetben dolgozol (ha magas a párád akkor lassabb ragasztóval dolgozz)
3. klasszik, vagy volume technikához használod-e (legtöbbször a volume fanok összecsukódásának elkerülése érdekében gyorsabbat ajánlunk mint sima klasszikhoz)
4. és egész egyszerűen hogy melyikkel dolgozol kényelmesebben

Az hogy milyen gyorsan köt meg egy adott (cianoakrilát-alapú) ragasztó, az alábbiaktól függ:
- milyen arányban tartalmaz ethyl-cianoakrilátot (minél többet, annál gyorsabb)
- milyen páratartalmú helységben dolgozol (minél magasabb a pára, annál gyorsabb)
- milyen mennyiséget veszel fel belőle a szálra (minél kevesebbet, annál gyorsabb)
- egy 5-6 hónapja gyártott ragasztó kissé lassabban köt, mint egy 1-2 hónapos
- mennyi nedvességet tartalmaz a természetes szempilla (ha magas alkoholtartalmú primerrel kezeled, ez sajnos kiszárítja a pillát, és nem lehet stabil tapadást kialakítani)

Ezek alapján már érthető, hogy önmagában a mp megjelölés nem elég, és nem ad pontos ismeretet a ragasztóról.
Ez az oka annak hogy inkább több információval igyekszem segíteni a választásotokat, és nem másodperc megjelöléssel.

Jómagam azt vallom, hogy a túl lassú ragasztókkal nem lehet kényelmesesn dolgozni, kezdőknek sem, a  túl gyors ragasztóknál pedig magasabb a pergés kockázata, így a közepesen kötő ragasztókat kedvelem. A közepesen gyors ragasztókkal valószínűbb a tartósabb eredmény is, ami igen fontos szempont vendégként. A Paradise Passion emiatt lett a kedvencem, illetve az elmúlt évek statisztikájából látva legtöbb vásárlónk kedvence is.

A Paradise Power alacsonyabb páratartlamú helyen dolgozó kollegínák kedvence (Magyarországon gyakori az alacsony pára), melegben pedig megugrik a Pro iránti érdeklődés, a nyári joker. Mind a 3 ragasztó kifejezetten tartós, még a 3-4 hetes töltésre érkező vendégeim is folyamatosan kapták a bókokat, mintha csak friss pilláik lennének :D

Van 2 különleges ragasztónk is:
Pearl: átlátszó, gyors, alacsonyabb párában is jól működik, kiváló színes szettekhez is
Present: sensitive, lassabb, kevesebb ethy-cianoakrilátot tartalmaz, így kevésbé irritálja az érzékeny szeműeket

Minden Paradise ragasztó lerobbanthatatlanul tartós, ha megfelelően használod őket (no meg miért is gyártatnánk olyan ragit ami nem tartós??)

Kétely esetén pedig irány a Passion, az arany középút minden évszakban, minden technikához! ;)

ÚJDONSÁG: 2023 nyarán érkezett hozzánk a vadiúj MATRIX ragasztó! A Passion-höz hasonlóan szuperül alkalmazkodik a környezethez, tartóssága pedig szintén kiemelkedő! Nem kell felrázni, a komponensek nem válnak szét a tubusban. 
Kötési tempója nem csak profiknak kiváló, kezdőknek is nagyon ajánlott!
Magas cianoakrilát tartalmú, így a tartósság garantált, miközben a kipárolgása nem erős. 


Remélem hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, és fogod tudni kamatoztatni munkád során!

A Paradise Visage ragasztó kínálatot úgy fejlesztettük ki, hogy mindenki megtalálja köztük a számára legmegfelelőbbet, találsz róluk részletes leírást a termék oldalon. Biztos vagyok benne hogy Te is imádni fogod! ;) 


Bármilyen kérdéssel keress bizalommal e-mailben a paradisevisage@gmail.com címen!

Köszönöm a figyelmedet,

Sági Szabina
Paradise Visage


A www.paradisevisage.com weboldalon olvasható szövegek és képek jogosulatlan felhasználása, másolása, büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.