Kérdésed van? Keress minket! :) +36203190650 | info@paradisevisage.com H-P 9.00-13.00

Kérdésed van? Keress minket! :) +36203190650 | info@paradisevisage.com H-P 9.00-13.00

Blog

Tanácsok kezdő szempilla-stylistoknak

Sági Szabina
Sági Szabina
2020.10.04 15:19
Tanácsok kezdő szempilla-stylistoknak

Ebben a bejegyzésben szeretnék megosztani veletek olyan alapvető tanácsokat, amiket újra és újra el szoktam ismételni szinte minden segítséget kérő kezdő pillásnak. Minthogy sebesen fejlődik ez a szakma évről évre, úgy gondolom hogy nem csak a friss tanfolyamot végzőknek, de az újrakezdőknek is hasznos lehet.

Tanácsaim azon a feltételezésen alapszanak hogy minőségi, részletes képzésen vettél részt, profi oktatóval. Ha ez nem így történt, akkor számodra az első lépés egy profi tanfolyamon való részvétel, hiszen az élő gyakorlat és oktatás nélkül nem fogod tudni elsajátítani az alapokat. Ez akkor is érvényes sajnos ha 3-5-10 éve tanultad, de sosem gyakoroltad ezt a szakmát, egy frissítő részletes modern tanfolyam bizony szükséges lehet ha nem szeretnél még 3 évig a sötétben tapogatózni és netes ‘’igaz vagy hamis?’’ típusú információ morzsákból építkezni.

Tanácsaim listáján, mely fontossági sorrendetet követ, legyen ez az első pont.

1. PROFI KÉPZÉS
Részletekbe menő, profi, minőségi képzés elvégzése melegen ajánlott a stabil alapok elsajátításához.
Szeretném itt is leszögezni, hogy nem könnyű a szálas műszempilla építés. Nem hasonlítható a soroshoz, sem a tincseshez. Rengeteg apró, miliméterre lebontott mozdulatból áll minden egyes szál felhelyezése, mely során mind a jobb mind pedig a bal kezünkkel (azaz csipeszekkel) egyszerre manőverezünk annak érdekében hogy stabilan illesszük fel a szálakat, melyek hetekig fogják díszíteni vendégünk tekintetét.
A helytelen építés következtében károsodhatnak a természetes szempillák, gondok lehetnek a tartóssággal, és mindezen túl esztétikailag sem lesz kielégítő a pillasor. Na de a jó hír az, hogy kezdőként is elkerülhetőek ezek a problémák, ha az alap szabályokat betartva rohanjuk le a szakmát, és lépésről lépésre haladunk. Nézzük mik ezek a lépések:

2. TISZTA SZEMEK ÉS SZEMPILLÁK
Első lépés, hogy nem kezdünk neki a pillák felragasztásához amíg nem tisztítottuk meg 100%-osan a szemkörnyéket, és a szempillákat. Koszos, sminkes, zsíros alaphelyzetből kizárt dolog hogy bármi jó kisüljön, a pillák nem lesznek tartósak, de már magát az építési folyamatot is nehezíti, például izolálni sem fogunk tudni hatékonyan ha nem tiszta a pillasor. Továbbá a kosz eltömítheti a pórusokat, ami szemhéjgyulladáshoz (blepharitis) vezethet.

Technikai tanács: használjunk zsírtalanító habzó pillasampont minden építés előtt, és megfelelő (alacsony alkoholtartalmú) primert ha szükséges az extra tisztítás. A primert is a szempillatövekre fontos felvinni, a pillák hegyeit hiába primerezed :)

3. ALÁTÉT HELYES FELHELYEZÉSE
Ha tiszta a szem, mehet is az alátét. Aki már próbálta, tudja hogy itt kezdődnek az első nehézségek. Legyen szó előre formázott zselés alátétről, avagy kivágandó microfoamról, a pontos pozicionálását bizony be kell gyakorolni. Ne érjen a szemhez, de ne is csússzon le, hiszen a kikandikáló alsó pillák ellehetetlenítik a korrekt építést.

Személyes megjegyzés: nekem a microfoam tapasz vált be, mert stabilabban tapad a bőrre, ugyanakkor nem tépázza azt meg leszedéskor. Jobban bírja a könnyezést, nem csúszkál el egykönnyen. Tudom, hogy az ellentábornak aki a zseléshez van szokva vastagnak tűnhet, de ez megszokás kérdése. Ugyanakkor semmi probléma nincsen a zseléssel sem, akinek az a kényelmesebb dolgozzon azzal, tudom ajánlani az InLei zselés alátéteket.

4. IZOLÁLÁS
Ha az első két akadályt legyőztük, azaz tiszta a szem ÉS az alátét is helyesen van felhelyezve, akkor kezdjük el gyakorolni az izolálást. Az izolálás azt jelenti, hogy egyenként szeparáljuk el egymástól a természetes szálakat. Ha ez nem megy, akkor annyit ér a munkánk mint egy soros vagy tincses pilla, csak pluszban még káros is a természetes pillákra nézve (hiszen a soros és tincses ragasztókkal ellentétben itt cianoakrilát alapú ragasztóval dolgozunk), blokkolja a növekedési ciklust.

Technikai tanács: a szempillák töve felé izoláljunk, onnan hamarabb sikerül, mintha a hegyüket próbálnánk meg egymástól elkülöníteni. Lehet mind a két csipesszel, de idővel egy csipesszel is megoldható lesz, a lényeg hogy ne keresztezze a kiszemelt pillát más belógó szál.

5. ILLESZTÉS, RAGASZTÓHASZNÁLAT
Ha sikeresen túl vagyunk az első három lépésen, csak akkor lesz értelme az illesztést megkísérelni. Hiszen koszos pillára hiába illesztünk, rosszul felhelyezett alátéttel sokszor lehetetlen hadművelet lesz, egymást keresztező pillákra meg ugye minek is tolnánk fel a műszálat hogy aztán egy kifésülhetetlen roncsoló pillafalat kapjunk.

Technikai tanács: 0.5 mm távolságot tartsunk a szemhéjtól, tehát bőrre tilos illeszteni, azonban az 1 mm-t ne haladja meg, különben lenövésnek számít. Ne legyen se túl kevés a ragasztó, se túl sok. Meg kell találni az arany középutat, ez technika és ragasztó függő, tanuljunk meg alkalmazkodni a ragasztónkhoz (hogy mennyi az annyi, már inkább a képzések gyakorlati részén lehet elsajátítani). Ne emelkedjen el a műszál töve a természetes szál tövétől, 2-4mm felületen illeszkedjen teljesen 1D esetében, és 2-3 mm-en volume esetében. Paradise Pro ragasztónkat ajánlom elsősorban a kezdőknek mert egy hajszállal lassabb de csak pont amennyire kényelmes marad vele a munka, de ha nem túl magas a páratartalom akkor a Paradise Passion ragasztó is tökéletes lehet.

6. IRÁNYOK, STYLING, SZEMZUGOK
Már gondolom tudjátok mit szeretnék mondani: ha az első 4-5 akadályt legyőztük, akkor érdemes a szett művészi-esztétikai kidolgozására is koncentrálni. Az első lépések kihagyásával sajnos nem lesz sok értelme az irányokon és stylingon aggódni, hiszen az olyan lenne mintha meg szeretném enni a levest, csak hogy nem főztem azt meg, nincs mit megennem.

7. IDŐ
Ha a gyorsaságot helyezed előtérbe, akkor át fogsz siklani az említett lépések felett. Nem olyan nehéz ám gyorsan sok pillát összevissza feldobni. Viszont ha precíz, profi munkát szeretnél kiadni a kezeid közül, akkor elengedhetetlen a lépcsőfokok megjárása, minden fokon el kell időzni, be kell gyakorolni minden lépést. Minél többet gyakorolsz precízen, annál gyorsabban fogsz tudni korrekt minőségi munkát végezni.

De mennyi az annyi?
Aki először fog csipeszt a kezébe, eleinte kb. 50%-os telítettségű 1D szetteket fog tudni építeni 2-3 óra alatt.
Ez így teljesen jó, hiszen cserébe amit felragasztott az legalább a helyén van. Ez automatikusan fog gyorsulni, annak köszönhetően hogy az izmaid és agyad elsajátítják a mozdulatokat, először lassan, utána gyorsabban. Ha azonnal rosszul de gyorsan csinálod, akkor az fog rögzülni, és sokkal nehezebb lesz javítani a jövőben.

9 éves szakmai tapasztalatomra alapozva (figyelembe véve más pillások tapasztalatait, beszámolóit, tanulók visszajelzéseit is), tapasztalt stylistoknál a követlezők az építési idők:
Egy korrekten telített 1D szett kb. 2 óra.
Egy szálazott 2D (duplázott szett) kb. 2-2.5 óra.
Egy volume 2-5D inkább 2-3,5 óra.
Egy 6-10D pedig 3-4 óra szokott lenni.
Ebben nincs benne az előkészítési idő (sampon, primer, alátét stb.)

Az itt jelzett minimumok és maximumok között nagy az eltérés, hiszen az idő több faktortól függ:
- természetes szempillák milyensége (sok pilla több idő, pihés pilla több idő, ferde pillák több idő)
- szempilla stylist alapvető személyisége, ki gyorsabban lerendezi, ki inkább elnyugizza a dolgokat.

Tehát az itt említett időktől még bőven lehet fél óra eltérés mind lefelé mind felfelé, azaz ha a két végletet nézzük akkor profi pillásoknál: minimum 1.5 óra egy 1D szett, míg egy volume-megavolume 4.5 órára is kihúzódhat, technikailag tökéletes és minimum 90%-os töltöttségű szettekkel.

Fontos leszögezni hogy nem az az ügyesebb aki gyorsabb, hanem aki precízebb. Továbbá megeshet az a furcsa jelenség is, hogy eleinte nem figyelsz eléggé, és gyorsan összecsapott ‘’kész’’ munkákkal dicsekedsz 1.5 órás idővel, majd ahogy egyre profibb és figyelmesebb leszel, ebből 2.5 óra lesz.

Tehát fel a fejjel, ha szereted a pillázást, akkor nincs megállás, sok figyelmes gyakorlással te is fantasztikus szetteket építhetsz!

‘Ne problémának nevezd, hanem kihívásnak!’’
___________________

Ha érdekel milyen képzésekre tudsz hozzám jelentkezni, kérlek küldj egy e-mailt a paradisevisage@gmail.com e-mail címre, és átküldök minden fontos információt az aktuális tanfolyamokról. A képzéseket Budapesten a Paradise Visage Szempilla Stúdióban tartom, kb. 2-4 havonta.
Ha egy másik városba szeretnél képzést szervezni 3-6 főre, kérlek érdeklődj e-mailben a részletekről.